Muškát žltý

Farba
Vinárstvo
Kategorizácia vína
Cukornatosť
Odroda vína
Vinohradnícka oblasť
Objem
3 € 12 €
Skladom

Vo vôni je cítiť ošúpaný mesiačik pomela s jemnou horčinkou v pozadí, zastrieknutý medom z čerstvého plástu. V chutí lipový čaj s limetkovou stopou. Je podporený prírodným zvyškovým cukrom, ktorý víno zľahka zaokrúhľuje.
Skladom

Akostné odrodové víno vyrobené reduktívnou technológiou zo vzácnej tokajskej odrody, vo veľmi obmedzenom množstve - Muškát žltý. Je to elegantné víno s výrazným muškátovým decentným charakterom. Veľmi vhodné víno na príjemné stretnutia s priateľmi. Má zelenožltú farbu. Typická muškátová výrazne korenistá vôňa. Chuť je jemne hrušková s príjemnou mäkkou aciditou a dochuťou. Servíruje sa k bravčovému mäsu s trochou bešamelu, k nátierkam, špargli, artičokám a odporúča sa aj k dezertom.
Skladom

Víno vyrobené z hrozna tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Je to extraktívne víno s vyšším obsahom kyselín. Vyzrieva najmenej 3 roky uskladnené v sudoch v klasických tufových pivniciach. Má zlatožltú farbu. Vôňa s oxidačným charakterom. Oxidačná, minerálna s jemne zastretou horčinou. Servíruje sa k pečeným mäsám, divine, rybám, paštétam a omáčkam. Po vychladení sa odporúča ako suchý aperitív na podporu chuti do jedla.
Skladom

Víno vyrobené z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý, z prezretého a sčasti zcibébovateného hrozna. Spracováva sa bez vyberania cibéb. Kvalita a sladkosť vína je závislá od ich množstva. Skladuje sa v tokajských tufových pivniciach, kde v dubových sudoch dozrieva najmenej 3 roky. Významný vplyv pri vývoji vína má pivničná pleseň Cladosporium cellare. Je príjemne nasladlé. V histórií Tokaja je to najpredávanejšie slovenské tokajské víno. Má zlatožltú farbu s jemným jantárovým odtieňom. Jemné odtiene sladkých medových tónov, včelí vosk a výrazné arómy sušeného južného ovocia. Je pikantnej sviežej chuti, ktorú mu dodáva kyselina. Servíruje sa k šunkovo-syrovým roládam, zákuskom, dezertom, tvrdým syrom, po káve alebo čokoláde, ale aj ku všetkým sladkým hlavným jedlám. Z typických slovenských jedál sa hodí k pirohom a sladkým nákypom.