Furmint

Farba
Vinárstvo
Kategorizácia vína
Cukornatosť
Odroda vína
Vinohradnícka oblasť
Objem
3 € 14 €
Skladom

Akostné značkové suché víno vyrobené osobitnou, prísne špecifickou technológiou na prírodnom princípe so zárukou vyzretosti hrozna, kde sú povolené len fyzikálne zásahy do jeho výroby. Základom sú tokajské odrody Furmint a Lipovina. Pre svoju rýdzo prírodnú povahu sa využíva nielen na bohoslužobné potreby, ale je vyhľadávané aj milovníkmi suchých vín na spríjemnenie voľných chvíľ. Mušt a víno sa nesmú prisladzovať ani inak upravovať. Preto sa na výrobu používa hrozno, ktoré vyzrelo na potrebnú sladkosť. Pre svoju výlučne prírodnú povahu je veľmi vyhľadávané. Má plnú žltú farbu. Ovocná vôňa, s jemným tokajským charakterom. Harmonická, s pikantnou a furmintovou trieslovinou. Je harmonickej chuti s pikantnou a furmintovou dochuťou. Servíruje sa vychladené k pečenému kurčaťu, teľacej roláde a marinovanému pstruhovi. Je tiež veľmi vhodné k syrom s modrou plesňou.
Skladom

Víno vyrobené z hrozna tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Je to extraktívne víno s vyšším obsahom kyselín. Vyzrieva najmenej 3 roky uskladnené v sudoch v klasických tufových pivniciach. Má zlatožltú farbu. Vôňa s oxidačným charakterom. Oxidačná, minerálna s jemne zastretou horčinou. Servíruje sa k pečeným mäsám, divine, rybám, paštétam a omáčkam. Po vychladení sa odporúča ako suchý aperitív na podporu chuti do jedla.
Skladom

Víno vyrobené z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý, z prezretého a sčasti zcibébovateného hrozna. Spracováva sa bez vyberania cibéb. Kvalita a sladkosť vína je závislá od ich množstva. Skladuje sa v tokajských tufových pivniciach, kde v dubových sudoch dozrieva najmenej 3 roky. Významný vplyv pri vývoji vína má pivničná pleseň Cladosporium cellare. Je príjemne nasladlé. V histórií Tokaja je to najpredávanejšie slovenské tokajské víno. Má zlatožltú farbu s jemným jantárovým odtieňom. Jemné odtiene sladkých medových tónov, včelí vosk a výrazné arómy sušeného južného ovocia. Je pikantnej sviežej chuti, ktorú mu dodáva kyselina. Servíruje sa k šunkovo-syrovým roládam, zákuskom, dezertom, tvrdým syrom, po káve alebo čokoláde, ale aj ku všetkým sladkým hlavným jedlám. Z typických slovenských jedál sa hodí k pirohom a sladkým nákypom.
Skladom

Akostné odrodové víno vyrobené reduktívnou technológiou zo základnej tokajskej odrody Furmint. Na výrobu sa používa hrozno z najlepších polôh. Je šetrne spracované metódou riadeného kvasenia. Je to jemné, aromatické, markantné víno. Podľa kvality ročníka sa vyrába ako suché alebo polosladké. Jeho charakter je plný a výrazný, odrodovo nezameniteľný. Má výraznú farbu s nádychom zlatistého tónu. Ovocná vôňa s tokajským charakterom. Má plnú chuť s pikantnou kyselinou a trieslovinami. Servíruje sa k teplým predjedlám - huby, syrové omelety, šunkové palacinky, aspik, k restovanej pečeni, vnútornostiam, perkeltom a cestovinám.
Skladom

Jasný zlatožltý farebný odtieň, plná ovocno-herbálna vôňa pripomína zmes exotických grepov i limetiek s podmanivou notou šťavnatých egrešov, zrelých kiwi a levandule. Pikantná minerálna chuť vína je zvýraznená ovocnou kyselinkou. V dlhej korenistej dochuti nájdeme tóny zázvoru, citrusovej kôry i jadrového ovocia. Víno zanecháva na jazyku stopy zelených mandlí a všadeprítomných egrešov. Svieži celkový charakter ročníka pekne uzatvára dotyk agátového kvetu s nežnou medovou kvapkou.