Pereg

Spoločnosť PEREG svoj názov nemá len tak náhodou. Je to názov, z ktorého dýcha história a korene nášho vinohradníctva a vinárstva. Pravdepodobne v roku 1413 sa začali objavovať prvé správy o založení ineslots cechu vinárov a o ustanovení viničného úradu v malokarpatskej oblasti. Ústrednou postavou tohto úradu bol viničný richtár Pereg, takzvaný hôrny richtár. To preto, lebo vinice v tom čase boli oveľa hlbšie v lesných masívoch Karpát ako dnes.V malokarpatských lesoch o tom ešte dnes nájdete dôkazy. Sú to rúny, t.j. hŕby kameňa, ktoré povynášali vinohradníci na medze svojich pozemkov. Preto boli vinice obkolesené týmito hradbami z kameňa. Z tohto aj vznikol „vinohrad“. Každé vinohradnícke mesto, kde sa vinič pestoval a kde sa vyrábalo víno, malo svojho Perega, ktorý riadil práce vo viniciach. Bol súčasne, v našom ponímaní, technológom, agrotechnikom a vykonával aj viničné právo. Po nástupe Márie Terézie na uhorský trón bola táto funkcia právoplatne potvrdená cisárskym dvorom, pretože Peregovi, okrem iného, pribudla ešte jedna povinnosť - odvod vína a daň pre cisársky dvor. V tom čase naše vinohradníctvo a vinárstvo stálo na vrchole a slovenské a uhorské vína sa pili okrem bratislavských i budapeštianskych a viedenských dvoroch a slávili tu obrovský úspech.

Pereg
Farba
Vinárstvo
Kategorizácia vína
Cukornatosť
Objem
6 € 13 €
Skladom

Víno z čiernych ríbezlí je vyrobené výlučne z kultivarov tohto čierneho bobuľového ovocia. Ihneď osloví svojou intenzívnou ríbezľovou arómou a sýtou rubínovo-červenou farbou. Príjemné kyselinky dovážané zbytkovým cukrom vytvárajú plné harmonické víno jedinečnej chuti hodné na všedné i nevšedné chvíle.
Skladom

Cuvée čierny Pereg je víno vyrobené kupážou Vína z čiernych ríbezlí a Vína z arónie čiernoplodej. Víno vyrobené z arónie čiernoplodej je trpkej jódovo-zemitej chuti s tónmi škorice, čokolády a kôstok. Scelením Vína z arónie s jemným a chuťovo veľmi príjemným Vínom z čiernych ríbezlí, vzniklo excelentné cuvée čierny Pereg, jedinečnej chuti a vône s mystickou rubínovou farbou. Cuvée je podpisom vinára, jeho možnosťou vytvoriť unikátne a neopakovateľné víno.
Skladom

Rubinus - rosé z čiernych ríbezlí má tmavšiu ružovú farbu s príjemnou a výraznou ríbezľovou vôňou po tomto čiernom bobuľovom ovocí. V chuti je extraktívne a výrazné ovocné. Hravé kyselinky dovážené nižším zbytkovým cukrom hramonicky podporuje jemné perlenie, ktoré je typické pre mladé a svieže vína. Víno je vyrobené z čiernych ríbezlí, ktoré pochádzajú z plantáže s certifikátom BIO pestovania.
Skladom

Víno z arónie čiernoplodej je výsledkom fermentácie plodov tohto vzácneho ovocia. Arónia, z ktorej je vyrobené toto víno pochádza z platnáží s certifikátom BIO pestovania. Práve vďaka prvotriednej kvalite a čistote vstupnej suroviny vám môžeme ponúknuť toto zázračné víno.
Skladom

Višňové víno je tmavo-rubínovej farby s terakotovým okrajom. Vôňa je výrazne višňová, v ktorej sa postupne otvárajú tóny horkej čokolády a čerstvo praženej kávy. Chuť je nádherne štruktúrovaná a plná, vďaka kyselinke príjemne šteklivá, no zároveň noblesná zásluhou zvyškového cukru, ktorý ju elegantne zaguľacuje. Záver je dlhý a hladký, na podnebí jemný, navodzuje chuť višní v čokoláde s nádychom čerstvo praženej kávy.
Skladom

Slivkové víno je tmavo oranžovej až koralovej farby, vyrobené z čerstvých a lahodných sliviek. Extraktívna vôňa po prekvasených slivkách, krásne zintenzívňuje sviežosť tohto lahodného nápoja. Chuť je osviežujúca, dlhá v závere, s príjemným zvyškovým cukrom, ktorý dodáva vínu harmóniu a jedinečnosť.
Skladom

Ďalšie výborné slovenské ovocné víno zo známej dielne Pereg. Čučoriedkové víno je vyrobené z divo-rastúcich čučoriedok, pochádzajúcich z malebných lesov v srdci Slovenska. Limitovaná edícia!  Farba: aristokratická sýto-purpurová. Vôňa: podmanivá, intenzívna, plná lesného ovocia, v ktorej dominujú čučoriedky s jemným dotykom dubového dreva, pod ktorého ochranou dozrievali. Chuť: opulentná, plná, príjemne korenistá s dlhým záverom. Odporúčame podávať pri teplote 11 °C – 14 °C.
Skladom

Viola je miešaný alkoholický nápoj, ktorý vznikol unikátnym spojením vín z odrôd Chardonnay, Devín a levanduľových kvetov. Vôňa i chuť sú intenzívne aj decentné zároveň a je v nich jasne identifikovateľná levanduľa. Na výrobu tohto produktu bola použitá ikonická levanduľa z maďarskej oblasti Tihany. Odporúčame podávať pri teplote od 8 – 10 °C.
Skladom

Cuvée bazulienka je víno zlatožltej farby, ktoré vzniklo spojením hroznového vína a bazových kvetov počas fermentácie. Vôňa je intenzívna, pre tento kvet charakteristická, so sladkým vnemom na konci. Výrazná chuť bazového kvetu je sprevádzaná príjemým zvyškovým cukrom, vďaka čomu je dosiahnutá harmónia a jedinečnosť tohto vína.
Skladom

Trnkové víno je iskrivej červenej farby s fialovým odleskom. Bohatá ovocná aróma je plná tónov mrazom pohladených trniek, ktorá sa postupne rozvíja do sladkých koňakových nuáns. Chuť, ako aj aróma napovedá, je opulentná koncentrovane ovocná s elegantným sladkým likérovým záverom.