Mrva & Stanko

V dobe, keď trh i celá spoločnosť ešte len hľadali cestu k dobrému vínu, predstavila firma Mrva&Stanko slovenské víno ako moderný nápoj. Víno ako obraz dynamickej krajiny, ktorá je schopná ponúknuť Európe až neobvykle odrodovo čisté víno. Víno harmonické v chuti i vôni, ľahučké ako vánok, plné mladistvej sviežosti, jasu a dovtedy takmer neznámych ovocných tónov, to bola jasná výzva všetkým starým typom vín. Trh spozornel, ľudia ochutnali niečo nové. Bolo to víno, ktoré symbolizovalo zmenu.

Mrva & Stanko
Farba
Vinárstvo
Kategorizácia vína
Cukornatosť
Odroda vína
Vinohradnícka oblasť
Objem
8 € 29 €
Skladom

Víno vyrobené  kryomaceráciou. Kryomacerácia je proces nakvášania rmutu pri výrobe vína, ktorý prebieha pri nízkych teplotách. Cieľom je zachovanie a zvýraznenie aromatického profilu vína. Víno žltozelenej farby, s výraznou ovocnou vôňou podfarbenou jemnými kvetinovými a minerálno-zemitými tónmi a pôsobivou medovou korenistosťou. Chuť vína je výrazná, ovocne plná, so šťavnatými  kyselinami a ovocne nasladlou dochuťou. Víno odporúčame podávať pri teplote 11 – 12°C k teplým úpravám zubáča alebo morského vlka a výraznejšie dochuteným úpravám bravčového, prípadne teľacieho mäsa.
Skladom

Víno svetločervenej farby, s vôňou ostružiny maliny a moruše, s noblesnými podtónmi kôstkového ovocia, jesenného lístia a čierneho korenia. V chuti je víno príťažlivo ovocné, s pevnými trieslovinami a dlhou dochuťou. Víno odporúčame podávať pri teplote 15 - 16 °C  k rôznym úpravám hydinového alebo jahňacieho mäsa, najlepšie k pečenému bažantovi alebo holubovi s plnkou z foie gras alebo kačacím prsiam na mede a glazírovanou mrkvou a taktiež k zrelým bielym a tvrdým syrom.
Skladom

Živý zelenkavo-žltý farebný odtieň vína, po ňom očarujúca harmonická vôňa kvetov divokej ruže, medu lúčnych kvetov a korenia sú esenciou, ktorá naplno vyjadruje filozofiu moderného spracovania hrozna populárnej aromatickej odrody a zachovanie prirodzeného temperamentu vína. Muškátová ovocná chuť je v rovnováhe s vôňou. Na záver ju dopĺňa pikantná, šťavnatá kyselinka.
Skladom

Odrody Hron, Váh, Rimava, Rudava, tzv. „modré rieky“ patria medzi slovenské novošľachtence, ktoré vyšľachtila Dorota Pospíšilová. Víno tmavorubínovej farby a komplexnej podmanivej vône čiernych ríbezlí a tmavého lesného ovocia, najmä čučoriedok a černíc, obohatenej o tóny grafitu a tabaku. Chuť vína prekypuje zamatovou bohatosťou, s ovocnosťou tmavého bobuľového ovocia, delikátnou korenistosťou, ovocno-koňakovými tónmi, vynikajúcou štruktúrou kyselín a tanínov a skvelou dochuťou. Víno odporúčame podávať po dekantácii v časovom odstupe minimálne 1 hodiny v kalichoch o objeme 500-700 ml pri teplote 16 – 18 °C.
Skladom

Víno ružovej farby s pôsobivou ovocnou vôňou zrelého červeného bobuľového ovocia, najmä lesného malinčia. Chuť vína je lahodne ovocná s harmonickou štruktúrou kyselín, s ovocnosťou dozrievajúcich čerešní. Harmonicky sa dopĺňa najmä s pečenými a grilovanými špecialitami podfarbenými jemnou arómou roštu. Podávať pri teplote 10 – 12°C.
Skladom

Víno sýtej bordovej farby, s príťažlivou zamatovou ovocnou vôňou, najmä sliviek a čierneho bobuľového ovocia, s jemným korenisto-ovocným vnemom. Chuť vína je plná, harmonická, ovocne šťavnatá, s tónmi červeného bobuľového ovocia, príjemne korenistá, s dlhou ovocnou dochuťou. Víno odporúčame podávať pri teplote 16 – 18 °C  k prírodným úpravám hovädzieho mäsa, srnčiemu mäsu so šípkovou alebo čerešňovou omáčkou a k tvrdým syrom.
Skladom

Víno zelenožltej farby, s okúzľujúcou nasladlou ovocnou vôňou, najmä prezretého hrozna, s jemným muškátovým podtónom. Chuť vína je preplnená sladkými ovocnými tónmi, najmä hroznovej šťavy a dužín ringlôt a liči, podporená harmonickou štruktúrou kyselín, s celkovou eleganciou a dlhým doznievaním. Víno odporúčame podávať pri teplote 9 – 11 °C  k sladkým dezertom, k ovocným a krémovým zákuskom, ale i k chuťovo výraznejším syrom, najmä s modrou plesňou.
Skladom

Víno zlatožltej farby, s medovo-korenistou vôňou, najmä ruže, kvetového medu a muškátových listov, obohatenou o jemné minerálne tóny. Chuť vína je medovo ovocná, s lahodnými ovocnými kyselinami a príjemnou nasladlou dochuťou. Víno odporúčame podávať pri teplote 11 – 13 °C  k hydine so sladkokyslými omáčkami, najlepšie ku kačacím prsiam s medovo-balzamikovou redukciou, hovädziemu mäsu na hubách, teľaciemu perkeltu so smotanou, pizzi a špecialitám ázijskej kuchyne.
Skladom

Víno žltozelenej farby, s bohatou vôňou ovocno-rastlinných tónov, najmä zrelých egrešov, zelenej broskyne, žihľavy a lúčneho medu. Víno s výrazným chuťovým vnemom, s dominujúcou chuťou  vinohradníckej broskyne a dužiny grapefruitu, s vábivými kyselinami a vyrovnanou, jemne korenistou dochuťou. Víno odporúčame podávať pri teplote 10-12 °C k morským špecialitám aj sladkovodným rybám, najlepšie ku grilovanému halibutovi so špargľou na masle, ďalej k úpravám hovädzieho mäsa, najlepšie však k teľaciemu kolenu v paradajkovej omáčke, k chuťovo výraznejším šalátom a syrovým špecialitám, najmä z kozieho syra.
Skladom

Víno žltej farby zlatistého odtieňa, s príťažlivou ovocnou vôňou hrušky a vyzretých ringlôt a s lahodnou medovou arómou. V chuti je víno bohato medovo-ovocné s pikantnosťou a elegantnou ovocno-korenistou dochuťou. Víno odporúčame podávať pri teplote 10 – 12 °C  k rôznym úpravám morských živočíchov s výraznou chuťou, najlepšie k sépii a kalamárom grilovaným na drevenom uhlí, k rizotu zo sépií s rozmarínom, ďalej k prírodnej úprave lososa a teľacieho mäsa a k bielym syrom.
Skladom

Víno žltozelenej farby sýtejšieho odtieňa, s výraznou a zároveň elegantnou minerálno-ovocnou vôňou, najmä nelúpaných citrusových plodov a sušených hrozienok, obohatenou o interesantné minerálno-zemité tóny. Chuť vína je štruktúrovaná, s ovocnosťou citrusového ovocia, medovo-minerálnou textúrou. Odporúčame podávať ku grilovanému morskému vlkovi alebo zubáčovi so zeleninovým julienne, taktiež k vyprážaným úpravám bravčového mäsa, k husacine a lokšiam s husacou pečeňou. Podávať pri teplote 11 – 13 °C.
Skladom

Víno sýtej jasnočervenej farby, s ovocnou vôňou kôstkového ovocia, najmä čerešní a višní. Chuť vína je šťavnatá, s ovocnosťou červeného bobuľového ovocia, podporená sviežimi kyselinami, ktoré s jemnou adstringenciou vytvárajú odrodovo výnimočný chuťový vnem vyznačujúci sa pevnosťou a vyrovnanosťou. Víno odporúčame podávať pri teplote 15 – 17°C k jednoduchším úpravám hydinového alebo králičieho mäsa, najlepšie ku králikovi na smotane s brusnicami a taktiež k hovädziemu mäsu s pikantným zeleninovým šalátom.
Skladom

Víno tmavočervenej farby bordového odtieňa, s decentnou odrodovou ovocnou vôňou, hlavne čerešní a sliviek. Chuť vína je šťavnato ovocná, s dominanciou kôstkového ovocia, podporená súhrou jemných kyselín a tanínov, s korenisto zamatovou dochuťou. Víno odporúčame podávať pri teplote  16-18 °C k prírodným úpravám červeného mäsa, najlepšie k steaku zo srnčieho chrbta s demiglasse so zeleným korením a kuriatkami, taktiež k tvrdým syrom.
Skladom

Víno iskrivo ružovej farby, výrazne ovocnej príťažlivej vône sladkého ovocia, najmä lesných jahôd a malín. Chuť vína je šťavnato ovocná s ríbezľovo-žihľavovým lemom, harmonickou štruktúrou kyselín, celkovou eleganciou adlhým doznievaním. Harmonicky sa dopĺňa najmä s pečenými a grilovanými špecialitami podfarbenými jemnou arómou roštu. Podávať pri teplote 10 – 12°C.
Skladom

Víno rubínovo granátovej farby jemného odtieňa, s príťažlivou ovocnou vôňou, najmä tónmi cassis a čierneho bobuľového ovocia a decentnou korenistosťou. Chuť vína je odrodovo ovocná, s lahodnými tónmi čiernych ríbezlí a grafitu, podporená harmonickou štruktúrou kyselín a tanínov. Víno odporúčame podávať pri teplote 16 – 18 °C  k šťavnatým úpravám diviny a hovädzieho mäsa, najlepšie k steaku z jelenieho chrbta s demiglasse z červeného vína a s restovanými hríbmi alebo hovädziemu etrecôte s gratinovanými zemiakmi so smotanou a fazuľkou na slaninke a taktiež k rôznym typom tvrdých syrov.