Frtus Winery
V spojení s pôdou a vinicami sa ich život začal, aby od neho na dlhé roky odišli a vrátili sa vo veľkom štýle. Bratia Radoslav a Stanislav Frtúsovci vyrástli v obci Podlužany neďaleko Levíc. Starí rodičia z oboch strán sa živili poľnohospodárstvom, takže sa vedeli obracať na poli i vo vinici.
„Vtedy sme, samozrejme, vnímali túto robotu ako obrovskú záťaž, lebo v tínedžerskom veku sme sa začali viac venovať futbalu,“ spomína Radoslav. Bratia hrávali 1. dorasteneckú ligu a vďaka tréningom nemuseli toľko pracovať doma.
„Náš starý otec bol 25 rokov predsedom družstva, museli sme mať všetko tip-top. Naša vinica musela vyzerať ako anglický trávnik, v tomto sme boli vychovaní, v tomto sme žili. Celú zimu sme chodili sťahovať víno, umývať sudy, čiže pre mňa bolo začať znova robiť s vínom také samozrejmé ako dýchať.“ Chvíľu sa zdalo, že bratia potiahnu káru rodinnej tradície ďalej. Obaja vyštudovali poľnohospodársku školu v Leviciach, ale nakoniec skončili v úplne inej sfére, na hony vzdialenej od vinárstva. Prečo a kedy sa k nemu vrátili? Ako každú sezónu, aj v roku 2008, sa zúčastnili rodinnej oberačky a vtedy sa rozhodli vyrobiť prvé vlastné víno, čo Radoslav vysvetľuje takto: „Keď človek dospeje, niekam sa zaradí, ale ak má k niečomu vzťah, ani nevie prečo, ale ťahá ho to k tomu. A my sme sa takto prirodzene vrátili k tomu vínu.“