Tokaj & CO, Tokajské samorodé, biele sladké 0,5 l
Víno vyrobené z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý, z prezretého a sčasti zcibébovateného hrozna. Spracováva sa bez vyberania cibéb. Kvalita a sladkosť vína je závislá od ich množstva. Skladuje sa v tokajských tufových pivniciach, kde v dubových sudoch dozrieva najmenej 3 roky. Významný vplyv pri vývoji vína má pivničná pleseň Cladosporium cellare. Je príjemne nasladlé. V histórií Tokaja je to najpredávanejšie slovenské tokajské víno.
Má zlatožltú farbu s jemným jantárovým odtieňom.
Jemné odtiene sladkých medových tónov, včelí vosk a výrazné arómy sušeného južného ovocia.
Je pikantnej sviežej chuti, ktorú mu dodáva kyselina.
Servíruje sa k šunkovo-syrovým roládam, zákuskom, dezertom, tvrdým syrom, po káve alebo čokoláde, ale aj ku všetkým sladkým hlavným jedlám. Z typických slovenských jedál sa hodí k pirohom a sladkým nákypom.
- Popis
- Parametre
| Farba | Biele víno |
|---|---|
| Vinárstvo | Tokaj & CO |
| Cukornatosť | Sladké víno |
| Tiché, perlivé, šumivé víno | Tiché víno |
| Vinohradnícka oblasť | Tokajská vinohradnícka oblasť |
| Objem | 0,5 l |